Friday, 10 January 2014

Assalamualaikum..ok,now kita sambung topik tanda tanda munafik semalam ok??haa,korang mesti pelik bila baca tanda tanda semalam tu sahih ke tak ke kan..mesti ada yang terpikir semua..apake bendala si yana nie dok merapu sorang sorang..entah betul entah tak kan..ha..ni bukti bukti dia..yana dapat satu sumber yang sahih dari Dr. Hanafi Mohamad..tajuk buku 50 TANDA TANDA ORANG MUNAFIK..ok proceed ok..


( 1 ) Malas beribadah pada Allah

Firman Allah s.w.t : " Sesungguhnya orang orang munafik itu menipu Allah , sedang Allah menipu mereka ( membalas tipuan mereka ). Apabila mereka berdiri hendak solat , mereka berdiri dengan malas serta riak terhadap manusia dan mereka tiada mengingati Allah , melainkan hanya sedikit "
< An Nisa : 142 >


( 2 ) Lupa kepada Allah s.w.t

Firman Allah s.w.t : " Mereka telah dikuasai oleh syaitan , lalu lupa mengingati Allah. Mereka itulah golongan ( pengikut ) syaitan. Ingatlah bahawa pengikut syaitan itu orang yang rugi."
< Al - Mujadalah : 19 >


( 3 ) Melambatkan solat fardhu
 Firman Allah s.w.t : "Kemudian sepeninggalan mereka digantikan oleh pengganti pengganti jahat , mereka mensia siakan solat dan mengikut hawa nafsu , sebab itu mereka menemui kejahatan ( seksa ) Allah. "
< Maryam : 59 >


( 4 ) Gemar meninggalkan solat berjemaah

Sabda Rasulullah s.a.w : "Tidak ada yang akan meninggalkan solat berjemaah , kecuali orang munafik yang sudah diketahui kemunafikannya "
< HR. Muslim >


( 5 ) Solat tidak kusyu' 

Rasulullah s.a.w bersabda : " Pencuri yang utama itu ialah orang yang mencuri dalam solatnya. Lalu ada yang bertanya : Bagaimana caranya mencuri solat itu?'Baginda bersabda " Itulah orang yang tidak menyempurnakan rukuk , sujud dan bacaan di dalam solatnya. "
< HR. Ahmad dan Hakim >


( 6 ) Meninggalkan solat jumaat

Rasulullah s.a.w. bersabda : " Barangsiapa meninggalkan solat Jumaat tanpa ada halangan atau bahaya ,maka ia menjadi orang munafik dalam sebuah catatan yang tidak akan dihapuskan dan tidak akan ditukar "
< HR. Abu daud dan Nasa'i >


( 7 ) Melakukan dosa dan kemungkaran secara sembunyi

Firman Allah s.w.t. : " Mereka bersembunyi daripada manusia , tetapi mereka tidak dapat bersembunyi daripada Allah , sedangkan Dia beserta mereka itu ketika mereka menyembunyikan dalam hatinya perkataan yang tidak disukai Allah. Allah meliputi ( pengetahuan - Nya ) apa apa yang mereka kerjakan."
< An - Nisa ' : 108 >

( 8 ) Menyuruh yang mungkar dan melarang yang makruf

 Firman Allah s.w.t : " Orang orang munafik lelaki dan wanita , sesetengahnya serupa dengan yang lain.Mereka menyuruh ( berbuat ) yang mungkar dan melarang berbuat makruf dan mengenggam tangannya ( bakhil ). Mereka lupakan Allah lalu Allah lupakan mereka. Sesungguhnya orang orang munafik itu adalah orang fasik." 
< At - Taubah : 67 >


( 9 ) Menyembunyikan  ilmu pengetahuan

Firman Allah s.w.t : " Sesungguhnya orang orang yang menyembunyikan apa apa yang Kami turunkan di antara beberapa keterangan dan petunjuk setelah Kami terangkan kepada manusia dalam kitab , nescaya mereka itu dikutuk Allah dan dikutuk oleh orang orang yang mengutuknya. "
< Al - Baqarah : 159 >


( 10 ) Mengamalkan riak

Firman Allah s.w.t. : " Maka celakalah ( azab ) bagi orang yang solat , yang mereka itu lalai dalam solatnya , lagi mereka itu riak."
< Al - Ma'un : 4 - 6 >


ok done..setakat nie pelajaran kita pada hari ni ye anak anak..hihihi..renung renungkan dan selamat beramal...

4 comments:

 1. perkongsian yang berguna ^^

  ReplyDelete
 2. Salam... takutnyeee baca... Huhu... Terasa diri ini banyak lagi kekurangan...

  Dah follow back :)

  ReplyDelete
 3. Salam kenal dan salam singgah...

  SELAMAT TAHUN BARU 2015

  semoga tahun mendatang akan menjanjikan kebahagiaan untuk semua... aminnnn

  ReplyDelete

✿ Kalau suka komen dan like ye ✿
✿ Terima kasih lepak sini , datang lagi ye ✿
✿ Sayang semua ✿

Don't copy cat,anda mungkin akan didakwa!!!copyright@Muslimah Glamorista