Thursday, 9 January 2014

Assalamualaikum...today , yana nak bagitahu korang semua pasal tanda tanda orang yang munafik..apa itu munafik??siapa tau??angkat kaki cepat!!! < haa , kan dah jatuh..angkat sebelah sudahla..nie agkat dua dua mana tak jatuhnya..hehe > ok..secara umumnya perkataan munafik dalam istilah agama ialah seseorang yang memperlihatkan keimanan pada zahirnya , tetapi menyembunyikan kekafiran di dalam hati..ok semua faham??


FIRMAN ALLAH S.W.T :
" Hai orang orang yang beriman , takutlah kepada Allah dan katakanlah perkataan yang betul , nescaya diperbaikinya < diterima-Nya > amalan kamu dan diampuni-Nya dosamu. Barangsiapa yang mengikut Allah dan Rasul-Nya , maka sesungguhnya ia telah menang dengan kemenangan yang besar "

                                                                                                        < Al-Ahzab : 70 - 71 >

ok , now we proceed to tanda tanda orang munafik ok..ini antaranya lah..

( 1 ) Malas beribadah kepada Allah s.w.t
( 2) Lupa kepada Allah s.w.t
( 3 ) Melambatkan solat fardhu
( 4 ) Gemar meninggalkan solat berjemaah
( 5 ) Solat tidak kusyu'
( 6 ) Meninggalkan solat jumaat
( 7 ) Melakukan dosa dan kemungkaran secara sembunyi
( 8 ) Menyuruh yang mungkar dan melarang yang makruf
( 9 ) Menyembunyikan ilmu pengetahuan
( 10 ) Mengamalkan riak


ok , memandangakn harini yana tak berapa nak sihat..kita proceed dengan lebih lanjut lagi di entri yang lain ok..assalamualaikum...


No comments:

Post a Comment

✿ Kalau suka komen dan like ye ✿
✿ Terima kasih lepak sini , datang lagi ye ✿
✿ Sayang semua ✿

Don't copy cat,anda mungkin akan didakwa!!!copyright@Muslimah Glamorista